Warzywo właśnie wpisano do Księgi Rekordów Guinessa i tym samym odebrała ona tytuł dotychczasowej mistrzyni wypalania języków – California Reaper. Jak to wygląda w liczbach? Skalę ostrości papryczek mierzy się za pomocą skali Scoville’a (SHU - Scoville Heat Units). Określa ona ilość kapsaicyny w danej odmianie. To właśnie ta substancja powoduje pieczenie w ustach. Dla przykładu sos tabasco ma 2,5-5 tysięcy SHU. Kalifornijski Żniwiarz osiąga zawrotne 1,64 miliona SHU. Możecie już sobie wyobrazić jakie to uczucie.
Tymczasem wyhodowana przez Eda Currie, znanego twórcę nowych rodzajów papryki, odmiana ma w tej skali 2,693 miliona punktów. Tak jest, o milion więcej niż dotychczasowa królowa ostrości. Stworzenie papryczki X zajęło Edowi około 10 lat pracy. W tym czasie mieszał różne szczepy papryczek, dobierając je tak, by powstała z nich odmiana przebiła wszystkie poprzednie ostrością.
Czy i ona zostanie kiedyś pobita? Możliwe, jednak na to trzeba będzie poczekać kilka lat, bo tyle zajmuje tworzenie nowych gatunków roślin hodowcom. Do tego czasu śmiałkowie mogą przygotowywać języki i podniebienia. Nie wiemy jednak czy cokolwiek innego niż obicie wnętrza jamy ustnej tytanem może tu pomóc.
Zobaczcie test papryczki X:
Polecany artykuł: