Ceny pączków na Tłusty czwartek

i

Autor: ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Wiadomości

Pączki będą droższe. W tłusty czwartek wydamy więcej niż w ubiegłym roku

2025-02-24 9:31

Ceny pączków przed Tłustym czwartkiem wyraźnie rosną w porównaniu do ubiegłego roku. W piekarniach i cukierniach rzemieślniczych pączki sprzedawane będą 1-2 zł drożej. To efekt wzrostu cen produktów takich, jak jaja, masło i mąka. Najtańsze pączki dostaniemy w sklepach sieciowych, w których możemy liczyć na promocje.

W tłusty czwartek w Polsce zjemy prawie 100 mln pączków! Średnio na osobę przypada 2,5 pączka, choć są i tacy, którzy w tym wyjątkowym dniu jedzą nawet 10 pączków i więcej. Nic dziwnego, że z dużym niepokojem śledzimy zmieniające się ceny pączków. Te regularnie każdego roku są wyższe. Wszystko wskazuje, że w tym roku rodzina z dwójką dzieci wyda na pączki z piekarni i cukierni tradycyjnych około 100 zł. 

Ile kosztują pączki w piekarni tradycyjnej?

Tradycyjne cukiernie i piekarnie produkują każdego dnia ograniczoną liczbę pączków i to z różnymi rodzajami nadzienia. Obecnie najdroższe w popularnej cukierni The HOT Donut w Katowicach są wykwintne pączki, które od cukiernika wymagają wiele pracy jeszcze po ich usmażeniu. Nie dobrze smakują, ale i są pięknie udekorowane.

  • pączek mascarpone z maliną: 8,50 zł
  • pączek premium pistacja: 10,50 zł
  • pączek malina z pistacją 10,50 zł
Pączki w cukierni the HOT Donut w Katowicach

i

Autor: the HOT Donut

Dlaczego pączki drożeją?

Na cenę pączka wpływają przede wszystkim ceny produktów. Mąka, według danych resortu rolnictwa w styczniu podrożała o 4 proc. w ujęciu rocznym. Jaja podrożały - w zależności od klasy i systemu chowu - średnio od 2 do 5 proc. Najbardziej podrożało jednak masło, bo aż o 40 proc.

Wybierając wypieki z cukierni musimy pamiętać o dodatkowych nakładach ponoszonych przez przedsiębiorstwa, takich jak rosnące koszty pracy, opakowania, transport, a przede wszystkim kluczowa dla branży energia.

Na szczęście znacznie potaniał cukier. W tradycyjnych przepisach na pączki cukru dodaje się stosunkowo niewiele, ale jest to główny składnik np. nadzienia. Niższa cena cukru może zachęcić producentów do poszerzenia oferty dostępnych smaków. 

Poza podstawowymi wariantami jak pączek z pudrem i marmoladą lub konfiturą, na półkach sklepowych popularnych sieci konsumenci znajdą między innymi pączki o smaku tiramisu, matchy czy egzotycznych owoców - informuje Weronika Szymańska-Wrzos z BNP Paribas.

Najtańsze pączki ze sklepów pożywczych

Według BNP Paribas, który analizuje ceny pączków, w tym roku w dyskoncie najprostszy pączek może kosztować 1 zł, a w piekarni przynajmniej 5 zł za sztukę. W piekarniach rzemieślniczych ceny - jak dodał bank - zaczynają się od kilkunastu złotych za pączka.

Największe sieci sklepów już udostępniły gazetki z cenami pączków na tłusty czwartek.

Zobacz koniecznie

Skąd się wzięła tradycja jedzenia pączków?

Tradycja jedzenia pączków wiąże się z okresem karnawału, czyli czasem zabaw i uczt, które poprzedzały Wielki Post. W czasach przedchrześcijańskich, tłuste potrawy były symbolem świętowania nadejścia wiosny. W Polsce od XII wieku twarde ciasto nadziewane słoniną spożywano jako dodatek do dań mięsnych, często popijając je wódką. Słodkie pączki pojawiły się w Europie dopiero w późnym średniowieczu, prawdopodobnie pod wpływem kultury arabskiej, zyskując popularność jako wypieki polewane miodem.

Na Śląsku zamiast pączków tradycyjnie w tłusty czwartek jemy kreple smażone w smalcu. Zwyczajowo nadzieniem jest marmolada. O kreplach pisał już w XIX wieku prof. Johann Christoph Adelung, że jest to „rodzaj okrągłego ciastka albo z nadzieniem albo bez, pieczony w smalcu".

Czym się różni pączek od krepla na Śląsku? QUIZ
Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się pączek po śląsku. Chodzi o prawidłowy zapis
Źródło: Pączki będą droższe. W tłusty czwartek wydamy więcej niż w ubiegłym roku