Kawa

i

Autor: Pixaby

lato

Lato w pełni! Oto najciekawsze przepisy na kawowe koktajle

2024-06-27 12:44

Lato z Nespresso to festiwal śródziemnomorskich barw i niezapomnianych aromatów świeżo parzonej kawy. Pełne beztroski i relaksu słoneczne chwile umilą Ci nasze orzeźwiające przepisy. W tym sezonie, inspirowani riwierą śródziemnomorską, przedstawiamy nową kolekcję kaw w soczyście wakacyjnych kolorach. Przekonaj się, jak nasze wyjątkowe kawowe koktajle – szczególnie te na bazie lodu – staną się Twoim niezaprzeczalnym must have’em w upalne dni.

Lato to czas, kiedy chcemy cieszyć się słońcem, ale szukamy też ochłody. Jedni sięgają po wodę z lodem, inni po lemoniadę, a miłośnicy kawy stawiają na nią w wersji mrożonej. W tym roku Nespresso wkracza w okres letni w stylu iście śródziemnomorskim. W nowej linii kaw nie zabrakło propozycji, które sprawią, że każdy łyk to wyjątkowa podróż po urokliwych zapachach i smakach, tworzących unikalne wakacyjne doznania. Z letnimi kawami Nespresso klimat regionu śródziemnomorskiego i tropikalnych wysp jest na wyciągnięcie ręki.

W krajach, takich jak Włochy, Grecja czy Hiszpania, mrożone napoje migdałowe cieszą się dużą popularnością, dlatego w tym roku Nespresso prezentuje nowość – kawę ze słonecznym migdałem oraz nutą słodkiej wanilii. Ta gładka, orzeźwiająca i gasząca pragnienie propozycja to kwintesencja relaksujących i upalnych wakacji. Do letniego menu marki powrócił także ulubieniec konsumentów, czyli sezonowa kawa z aromatem kokosa, której smak i zapach przenoszą na najpiękniejsze plaże. Słodkie karmelowo-waniliowe nuty dodają jej subtelności, a to sprawia, że staje się ona prawdziwą ucztą. Ale to nie wszystko! Prezentujemy aż cztery wyjątkowe przepisy, które na pewno Cię oczarują i przyniosą upragnione orzeźwienie.

Wywiad z Mike'em Portnoyem | ESKA ROCK

GOLDEN SUNRISE DELIGHT

Doświadcz przyjemności picia orzeźwiającego i otulającego napoju, który łączy gładką cremę, migdałowy aromat i odrobinę waniliowej słodyczy oraz zapewnia prawdziwie satysfakcjonującą ucztę wszystkim zmysłom.

Czego potrzebujesz? Przygotuj:​

  • Sunny Almond Vanilla Over Ice: 1 kapsułka​
  • Kostki lodu: 2 szt. (w sumie 60 g)​
  • Miód: 15 g​
  • Zimne mleko 1.5%: 120 ml ​
  • Do dekoracji: posiekane migdały, skórka z cytryny i miód​

Możesz skorzystać także z letnich akcesoriów. Do tego przepisu polecamy:​

  • Mała szklanka Barista Recipe Glass (350 ml)​
  • Aeroccino​

Sposób przygotowania:​

W małej szklance umieść 2 kostki lodu (po 30 g każda) i dodaj 10 g miodu.​ Następnie do Aeroccino wlej 120 ml zimnego mleka 1,5%, zamknij pokrywkę i naciśnij przycisk zimnej pianki.​ Po przygotowaniu wlej zimną piankę mleczną do szklanki z lodem i miodem – upewnij się, że zostawiasz trochę miejsca na górze.​ Zaparz w szklance 80 ml kawy Sunny Almond Vanilla Over Ice.​ Udekoruj koktajl posiekanymi migdałami, skórką z cytryny i odrobiną miodu. Gotowe!

AZURE COCONUT ESCAPE

Ciesz się czarującym, oszałamiającym wizualnie i orzeźwiającym napojem, który łączy kremową niebieską piankę, tropikalny smak kokosa i delikatny kwiatowy akcent.

Czego potrzebujesz? Przygotuj:

  • Tropical Coconut Flavour Over Ice: 1 kapsułka
  • Kostki lodu: 6 szt. (w sumie 180 g)
  • Syrop migdałowy: 15 ml
  • Zimne mleko 1,5%: 170 ml
  • Blue Pea Flower Powder: 1/2 łyżeczki

Możesz skorzystać także z letnich akcesoriów. Do tego przepisu polecamy:​

  • Duża szklanka Barista Recipe Glass (480 ml)
  • Urządzenie Nespresso Barista

Sposób przygotowania:​

W dużej szklance Barista Recipe Glass umieść 6 kostek lodu (po 30 g każda), dodaj 15 ml syropu migdałowego, a następnie wlej 70 ml zimnego mleka 1,5%. Do urządzenia Nespresso Barista wlej 100 ml zimnego mleka 1,5% i dodaj 1/2 łyżeczki proszku Blue Butterfly Pea Flower. Zamknij pokrywę, wybierz recepturę „Espresso on Ice Macchiato” i naciśnij przycisk „Start”. Gdy urządzenie skończy pracę, wlej niebieską piankę do szklanki z lodem i mlekiem. W szklance zaparz 80 ml Tropical Coconut Flavour Over Ice w trybie „Coffee Creations” w Vertuo Next lub Vertuo Pop (kliknij dwukrotnie przycisk kawy, kolor zmieni się na turkusowy i rozpocznie się ekstrakcja). Udekoruj koktajl 1 jadalnym świeżym kwiatem bratka lub suszonymi płatkami bławatka i ciesz się swoją kawą!

COCONUT RIVIERA REFRESHER

Specjalnie dla użytkowników systemu Original Nespresso, urzekający i orzeźwiający napój, który łączy kremową niebieską piankę, słodycz migdałów i egzotyczny smak kokosa, zwieńczony delikatnymi suszonymi płatkami bławatka.

Czego potrzebujesz? Przygotuj:

  • Coconut Flavour Over Ice: 1 kapsułka
  • Kostki lodu: 3 szt. (w sumie 90 g)
  • Syrop migdałowy: 10 ml
  • Zimne mleko 1,5%: 150 ml
  • Blue Pea Flower Powder: 1/2 łyżeczki

Możesz skorzystać także z letnich akcesoriów. Do tego przepisu polecamy:​

  • Mała szklanka Barista Recipe Glass (350 ml)
  • Urządzenie Nespresso Barista

Sposób przygotowania:​

Do małej szklanki Barista Recipe Glass wlej 3 kostki lodu (po 30 g każda), dodaj 10 ml syropu migdałowego, a następnie wlej 50 ml zimnego mleka. Następnie do urządzenia Nespresso Barista wlej 100 ml zimnego mleka i dodaj pół łyżeczki proszku Blue Butterfly Pea Flower. Zamknij pokrywę, wybierz przepis „Espresso on Ice Macchiato” i naciśnij przycisk „Start”. Gdy mleko będzie gotowe, wlej niebieską piankę do szklanki, na lód i mleko. Na pozostałe składniki zaparz 40 ml Coconut Flavour Over Ice. Jako piękną kolorową posypkę dodaj kilka suszonych płatków bławatka, znanych we Włoszech jako fiordaliso. Delektuj się każdym łykiem!

SEASIDE CREAM COLD BREW

Rozkoszuj się nieodpartym, dekadenckim zimnym napojem kawowym o bogatych karmelowych smakach, aksamitnie spienionej śmietance i zachwycającym karmelowym dodatku krówek.

Czego potrzebujesz? Przygotuj:

  • Cold Brew Intense: 1 kapsułka
  • Kostki lodu: 4 szt. (w sumie 120 g)
  • Syrop karmelowy: 15 ml
  • Śmietanka 35%: 60 ml
  • Szczypta soli morskiej
  • Do dekoracji: karmelowa krówka na patyczku koktajlowym. ​

​Możesz skorzystać także z letnich akcesoriów. Do tego przepisu polecamy:​

  • Szklanka Reveal Cold Coffee Glass (550 ml)
  • Shaker

Sposób przygotowania:​

W szklance do zimnej kawy Reveal umieść 4 kostki lodu (po 30 g każda) i dodaj 15 ml syropu karmelowego. Zaparz jedną kawę Cold Brew Style Intense na lód i syrop. Następnie do shakera wlej 60 ml zimnej śmietanki 35%, dodaj szczyptę soli morskiej oraz 1 kostkę lodu (30 g). Zamknij pokrywkę, i energicznie potrząsaj przez 20 sekund, aż kremówka się spieni. Delikatnie polej napój śmietanką. Jako słodkie uzupełnienie, udekoruj karmelowymi krówkami na patyczku koktajlowym. Smacznego!

Akcesoria Nespresso w nowej odsłonie!

Niemożliwym jest przygotowanie koktajlu kawowego bez ekspresu. Najpopularniejsze modele z linii Vertuo – Vertuo Pop oraz Essenza Mini – wkroczyły w tegoroczne lato w nowym, limitowanym odcieniu – Mandarine Orange. Ekspresy charakteryzuje prosty sposób użycia – za sprawą jednego kliknięcia możemy szybciej cieszyć się ulubioną kawą. Zajmują niewiele miejsca, minimalizują zużycie wody oraz dostosowują sposób parzenia do konkretnej kapsułki.

Urządzenie, które – zarówno pod względem zastosowania, jak i wizualnym – idealnie sprawdzi się przy letnich przepisach, to Aeroccino 3 z nowej, limitowanej kolekcji. Dzięki niemu mleko będzie idealnie spienione, a my możemy cieszyć się niezapomnianym smakiem świeżej kawy w towarzystwie puszystej pianki.

Świeża kawa zamknięta w kapsułce

Nespresso oferuje 100% świeżej kawy wysokiej jakości, zamkniętej w aluminiowej kapsułce, która chroni ją przed wilgocią, tlenem i światłem, a jednocześnie gwarantuje pełnię smaku i aromatu po zaparzeniu. Zawarte w kawie naturalne aromaty dostarczają otulającej słodyczy bez dodatku cukru, a w bogatym menu kawowym Nespresso znajduje się wiele rozmaitych kompozycji, zapewniających różnorodne doznania smakowe, dzięki którym każdy dzień może być inny. W ofercie marki znajdują się także propozycje na bazie lodu, które nie tracą przy tym swoich walorów, a wręcz oferują jeszcze więcej – wyczekane orzeźwienie.

Marka od ponad 30 lat inwestuje w specjalny system recyklingu, dając klientom możliwość łatwego zwrócenia zużytych kapsułek, dzięki czemu zarówno fusy kawy, jak i aluminium dostają drugie życie.

W 2022 roku Nespresso otrzymało certyfikat B Corp, który odzwierciedla zaangażowanie marki w produkcję wysokiej jakości produktów z poszanowaniem środowiska i społeczności.

Oto 5 ciekawostek o debiucie Slipknota: