GIS wydał pilne ostrzeżenie publiczne przed z powodu wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów
- Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
- Numer partii: A3PL08121309
- Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
- Kod kreskowy: 5 987463 142650
- Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni we Wschowie przeprowadzono we wtorek, 28.01.2025 roku. Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych.
Zalecenia dla konsumentów:Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.