Kto z nas nie lubi dobrze zjeść! Nie da się ukryć, że w różnych miejscach na świecie, ale w naszym kraju jednak w jakiś wyjątkowy sposób, szczególne relacje nawiązuje się w kuchni, a najlepsze rozmowy odbywane są przy stole! Wspólne spędzanie czasu przy przygotowywaniu różnych potraw, a następnie już podczas ich spożywania to z pewnością niezwykle ważny i ciekawy element polskości. Co do tego co i jak jemy, w naszej ojczyźnie już od najwcześniejszych lat przykłada się bardzo dużą uwagę. Sporo ciekawego działo się w polskich kulinariach w czasach PRL-u, gdy na półkach sklepowych nie było zbyt wielu produktów - a coś przecież trzeba było jeść! Nasze mamy, babcie czy prababcie potrafiły sobie jednak świetnie radzić, a umiejętność "kombinowania" w kuchni, można powiedzieć, miały we krwi. Podpatrywały i inspirowały się z pewnością tym, jak z kwestią gotowania kobiety radziły sobie w dawnych czasach, chociażby na początku XX wieku zarówno w mieście, jak i na terenach wiejskich.
Dania dawnej Polski - rozpoznasz te nazwy?
Czy wiesz, co jadano w Polsce w naprawdę dawnych czasach? Są Ci znajome nazwy dań, zup i deserów z tamtych lat?