Najdroższe grzyby świata. Można zbić na nich fortunę. Niektóre rosną w polskich lasach! [GALERIA]
Corocznie, późnym latem i jesienią polskie lasy przeżywają prawdziwe oblężenie grzybiarzy. Jedni zbierają grzyby na własny użytek, inni na leśnych zbiorach zarabiają. Ceny, w zależności od gatunków, wahają się w granicach od kilkunastu do kilkudziesięciu zł za kilogram. A ile kosztują najdroższe grzyby świata? Okazuje się, że można na nich zbić fortunę.
Najdroższe grzyby świata. Można zbić na nich fortunę. Niektóre rosną w polskich lasach! [GALERIA]
Yartsa Gunbu
Yartsa Gunbu (Kordyceps chiński) - na świecie znany jest także jako "himalajska Viagra". Rośnie w Tybecie na wysokości pomiędzy 3000 i 5000 metrów n.p.m. Grzyb pasożytuje na larwie ćmy, powodując jej śmierć i mumifikację, po czym wytwarza owocnik. Wyciąg z grzyba ma zastosowanie jako składnik kosmetyków, ze względu na przypisywane mu tradycyjne właściwości antyoksydacyjne, adaptogenne i tonizujące. Wyciąg nie posiada udowodnionych właściwości terapeutycznych, jednak w tradycyjnej medycynie azjatyckiej jest uznawany za składnik wspomagający powrót do równowagi, wzmacniający siły życiowe, korzystnie wpływający na potencję oraz jako afrodyzjak. Cena to około 260 tys. zł za kilogram.
Trufla biała
Niektóre gatunki trufli są najbardziej poszukiwanymi i najdroższymi grzybami jadalnymi na świecie. Należą do nich np. trufla biała i trufla letnia. Niestety biała w Polsce nie występuje. Znajdziemy ją we Włoszech, a dokładnie w Piemoncie. Zapach trufli białej jest niezwykle intensywny, w związku z czym truflę białą dodaje się do dań w formie przyprawy. Cena trufla może osiągnąć około 33 tys. zł za kilogram.
Matsutake
Matsutake, zwana gąską sosnową, obecnie na terenie Polski nie występuje. Jedyny raz zauważono ten gatunek grzyba w naszym kraju w 1921 roku w Gdańsku. Gąska sosnowa występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz na Hawajach. Szczególnie ceniona jest w Japonii. Ze względu na to, że występuje niezwykle rzadko i jest zagrożona wyginięciem, osiąga niezwykle wysokie ceny. Za kilogram suszonych gąsek sosnowych trzeba zapłacić około 16,5 tys. zł.
Smardz
Smardz występuje w Austrii, Chinach, Czechach, Danii, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kanadzie, Korei Południowej, Kostaryce, Meksyku, Niemczech, Norwegii, Nowej Zelandii, Rumunii, Słowacji, Słowenii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji i Tajwanie. W Polsce jest rzadki. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Owocniki są jadalne, opisywane jako cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka. Za kilogram suszonych smardzów zapłacimy nawet 2 tys. zł.
Kurki
Kurki, zwane także pieprznikiem jadalnym, są jednym z najbardziej lubianych w Polsce grzybów. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Często pod świerkami pośród mchów. W niektórych rejonach Europy jednak zanika. Coraz rzadszy, wskutek kwaśnych deszczów, jest np. w Niemczech. Za suszone kurki trzeba zapłacić około 1,8 tys. zł za kilogram. Natomiast za świeże około 25-30 zł za kilogram.